Schuilstructuren voor passieve luchtbescherming op de terreinen van het station van Denderleeuw.

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Vestingsbouw directe omgeving Gent.

Deze reportage geeft u de locatie weer van in totaal allicht 7 schuilstructuren in de directe omgeving van het spoorwegstation van Denderleeuw. Alleen is er totaal geen zekerheid meer of alle hier vermelde structuren heden nog zullen bestaan. De laatste prospectie dateert ondertussen namelijk reeds van 2011.

Overzicht van de schuilstructuren nabij het station van Denderleeuw:

Derde schuilplaats: Een eenmansschuilplaats.

eenmansschuilplaats Denderleeuw
Het derde restant uit Wereldoorlog II is een uniek eenmansschuilbunkertje dat zich nog altijd op de spoorwegterreinen van Denderleeuw bevindt. Het kleinnood is het gemakkelijkst terug te vinden via de autoparking langs de Theo Van Cleynlaan.
schuilplaats 1 persoon

Het betreft hier opnieuw een schuilstructuur bij een klein spoorweggebouwtje. Vermoedelijk was dit ooit een seinhuisje of een huisje gebruikt voor het regelen van de wissels toen nog niet alles geautomatiseerd was. Daarom allicht ook dat er hier zo een beperkte schuilplaats aanwezig was, opnieuw voor mocht er luchtalarm zijn boven de spoorwegterreinen.

Het is opnieuw een weinig opvallende structuur die allicht al massa's mensen hebben zien staan, zonder er verder aandacht aan te schenken.

schuilplaats voor vervallen spoorweggebouwtje detail schuilkelder
Links nogmaals het gebouwtje, volledig gelegen tussen de verschillende spoorlijnen. We zitten hier wel te kijken op de rangeersporen achter het eigenlijke station. Dit zijn niet de sporen die leiden tot de eigenlijke perrons. De schuilplaats licht totaal onopvallend achter een oude stapelbak en een elektriciteitskast.
detail van schuilbunkertje detail toegang
Het keldertje zit totaal benepen tussen recentere aangebouwde en bijgeplaatste zaken. Niets doet vermoeden dat het puntige stuk beton een schuilplaats verbergt. Rechts ziet u de toegang tot het kleinnood. Er is duidelijk een nog bijkomende beschermmuur aangebracht in betonnen platen om de toegang extra te beschermen. Deze platen zijn verankerd aan de deels betonnen, deels stalen schuilplaats.
detail toegangsdeur

De binnenkant is volledig uitgewerkt in dikke stalen platen. Deze dragen een volledig identieke structuur. Het zijn allen zware dikke platen met telkens terugkerende kruisjes in het staal. Op de linker foto ziet u duidelijk een dergelijk kruisje in de deur. Deze zelfde platen vindt men ook terug aan alle zijden van de schuilplaats aan de binnenkant. De structuur is uiteindelijk niets meer dan een zware stalen buis met een deurgat. Op het staal werd als extra bescherming, beton aangebracht.

Het deurtje staat heden op een kier en is ook zo volledig aan het vastroesten. De binnenkant van de zeer beperkte schuilplaats steekt vol met rommel van de spoorwegarbeiders.

Binnenzicht schuilplaats
Men ziet duidelijk dezelfde metalen platen aan de binnenkant die men ook in het deurtje herkent. De ganse structuur is aan elkaar gelast of verbonden met zware klinknagels.

Links nog duidelijk dezelfde kruisvormen die men overal ziet terugkomen in de wandplaten. Rechts een foto van het plafond aan de binnenkant.

Ondanks de vele werken die hier de laatste jaren al plaats vonden, blijkt het bunkertje deze voorlopig te hebben overleefd. Het staat nog altijd bij het oude wisselbedieningsgebouwtje waar het origineel werd bijgebouwd.